Жифардова масловка

Жифардова масловка

Жифардова масловка

Зреене: около 15-20 юли

Произход: Сортът е произлязъл от случайно семеначе в Анжер, Франция. У нас е внесен преди около 90 години. Основен стандартен сорт.

Aгробиологична характеристика: Дървото е умерено до силнорастящо. Образува широкопирамидална корона с увиснали клони, тънки, дълги, червеникави, разбъркано растящи леторасти и малки увиснали листа с тънки дръжки и големи прилистници. Пробудимостта на пъпките е добра, а разклоняемостта-задоволителна. Цъфтежът е ран. Сортът е добър опрашител. Опрашва се от Вилямова Масловка, Добра Луиза, Клапов Любимец и др. В плододаване встъпва среднорано и има много добра и почти редовна родовитост. Напада се слабо от струпясване. Листата са чувствителни на сиви петна и пригор. Чувствителен е на късни пролетни мразове. Към климата и почвата не проявява особени изисквания. Напоследък се установи че е силно чувствителен към недостига на бор в почвата. Плодовете узряват през втората половина на юли; добре е да се берат 2-3 дни преди консумативна зрелост. Те са под средно едри със средно тегло 85g., с удължено яйцевидно-крушовидна форма, сравнително изравнени по големина. Кожицата е тънка до средно дебела, гладка, жълто-зеленикава, с размити червено-кафяви петна откъм огряваната страна, с многобройни кафяви точки, зеленикав ореол и ръждавини около дръжката. Месото е бяло, дребнозърнесто, топящо се, сочно, сладко, слабо кисело, с приятен вкус и аромат и много добро качество.

Технологична характеристика: Своевременно обраните плодове имат добра транспортабилност. При обикновени условия се съхраняват 4-5 дни, а в хладилници – до 2 месеца. Използват се предимно за консумация в прясно състояние и по-малко за преработка в компот.

При въпроси, потърсете ни на следните

телефонни номера: 0887 316 514 или 0886 179 962